• • Uns premis que no se celebraven des de 2009 i que tornen amb la intenció de quedar-se.

València, 12 de novembre. La nit del pròxim 22 de novembre és l’escollida per celebrar en gran la tornada dels Premis Veu del doblatge. Corria l’any 2009 quan l’anterior televisió pública valenciana, Canal 9, començava a tenir problemes per fer front al pagament als estudis de doblatge i els actors i actrius de doblatge valencians patien aquesta situació. No hi havia més ganes de festa. Poc calia festejar.

Ara la situació tampoc és especialment pròspera però l’arribada d’estudis de fora de la Comunitat, especialment de Madrid, fa que la feina es puga diversificar. Diversos han estat els estudis que s’han instal·lat al nostre territori i més concretament a la ciutat de València D4a2, Transperfect, Sonologic, Am o el gegant internacional Iyuno se sumen a estudis autòctons com Garatge del so, Alboraia Art Studio o Black Noise. Un total de 16 estudis que donen feina a prop de 120 actors i actrius a més de tècnics/ques, ajustadors/es, producció…

El Col·lectiu ha volgut que els premis siguen oberts a tota la professió i els/les finalistes poden ser afiliats/des o no. La pròpia professió ha estat la que ha proposat als candidats i candidates i la que vota els afortunats que han arribat a ser finalistes. Entre els/les nominats/des comptem amb actrius de la talla de Rosa López com a millor actriu d’imatge real en castellà per la sèrie El Paraíso de las señoras d´emisió a TVE1 o com a millor narradora de documentals per Killer at the crime scene, sonoritzades a Iyuno i Am Estudis respectivament
Sílvia Tarín, la veu oficial de l’actriu turca Cansu Dere, està entre una de les millors actrius de doblatge d’animació en castellà per la sèrie de dibuixos Harley Quinn i comparteix nominació per aquesta mateixa sèrie amb Lucía Aránega, i Maria José Montesinos per la sèrie anime Ataque a los Titanes.

A l’apartat de doblatge en valencià han quedat finalistes els actors Daniel González (El club dels divorciats), Josema Soler (Hotel Portofino) i Rafa Ordóñez (Hotel Portofino) en doblatge d’imatge real. Eva Andrés (Hotel Voramar), Greta Ruíz (Hotel Voramar) i María José Chabrera (La casa del rellotge a la paret) han estat les finalistes d’aquesta mateixa categoria i Daniel González (Turu i els turulecs), Fernando Barber, Rubén Aranda (Gormiti), Eva Andrés (Croco Doc), María José Montesinos i Mari Giner (L´Abella Maia); a la categoria d’animació.

La gala, a la qual acudiran els/les professionals del doblatge així com el personal dels estudis que desenvolupen la seua activitat a la Comunitat, pretén ser festiva i tindrà el seu toc reivindicatiu, com no podria ser d´altra manera. Tindrà lloc al Pati de Butaques a les 21:30h i després de la mateixa hi haurà una festa amb un piscolabis a Flow Club, un local proper a la Plaça del Cedre de València.